Szukaj

dzisiaj jest 13/05/2024 10:10

W NAJBLIŻSZY WEEKEND KOLEJNA EDYCJA „ALEI DOBREGO SMAKU”

Remigiusz Rączka

Adepci i mistrzowie sztuki kulinarnej, miłośnicy tradycyjnych i oryginalnych potraw, jak co roku spotkają się w częstochowskiej „Aleji Dobrego Smaku”.

Podczas trzech dni festiwalowych, 19-21 czerwca, w środkowym pasażu III Alei Najświętszej Maryi Panny, odbędzie się Jarmark Produktów Regionalnych. Swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski. Zwiedzający będą mogli dokonać zakupu produktów oraz uczestniczyć w degustacjach i pokazach przygotowanych przez wystawców.
W sobotę i niedzielę na scenie oraz w hali namiotowej, usytuowanych na Placu Biegańskiego, odbędą się występy artystyczne, konkursy oraz pokazy kulinarne przygotowane przez znanych mistrzów kuchni. Jedną z atrakcji będzie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – konkurs na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną, organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Ponadto organizatorzy polecają Częstochowski Konkurs Piw Domowych, pokaz kulinarny w wykonaniu Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie oraz przygotowany przez Szymona Szlendaka – Kucharza Restauracji Platter by Karol Okrasa, Sekretarza Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy. Nie zabraknie także regionalnego akcentu muzycznego – występu solistów z Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”.
Gwiazdami IX Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku” będą Remigiusz Rączka oraz Finalista Programu MasterChef Charles Daigneault.

Wydarzenie możesz komentować na Facebook.

Dodane przez: Marcin Biś
Źródło: www.cgk.czestochowa.pl

UDOSTĘPNIJ

Facebook
Twitter
LinkedIn

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

POLECANE ARTYKUŁY

AUTOR ARTYKUŁU

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Najnowsze komentarze