W NAJBLIŻSZY WEEKEND KOLEJNA EDYCJA „ALEI DOBREGO SMAKU

foto: Marcin Biś

foto: Marcin Biś

Adepci i mistrzowie sztuki kulinarnej, miłośnicy tradycyjnych i oryginalnych potraw, w najbliższy weekend jak co roku spotkają się na częstochowskiej „Alei Dobrego Smaku”.

Podczas trzech dni festiwalowych, w środkowym pasażu III Alei Najświętszej Maryi Panny, odbędzie się Jarmark Produktów Regionalnych. Swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski. Zwiedzający będą mogli dokonać zakupu produktów oraz uczestniczyć w degustacjach i pokazach przygotowanych przez wystawców.

W sobotę i niedzielę dla zwiedzających przygotowano wiele atrakcji i konkursów m.in. odbędzie się konkurs   „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną, organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

Ponadto  tradycyjnie odbędzie się Częstochowski Konkurs Piw Domowych, oraz pokazy kulinarne w wykonaniu Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie oraz znanych kucharzy m.in. Remigiusza Rączki, Amina Fakhariego, czy Szymona Szlendaka .

Gwiazdą  X Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku” będą Tomasz Jakubiak.

PROGRAM:
SOBOTA (18.06)
godz. 11.00 – 15.00 Nasze Kulinarne Dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną
godz. 14:30 Koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Częstochowa”
godz. 15.30 Wręczenie nagród w konkursie „Na najładniejszą kawiarenkę letnią 2016”
godz. 16.00 Wręczenie Nagród w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo
godz. 16:00 VII Częstochowski Konkurs Piw Domowych
godz. 17.00 Pokaz kulinarny w wykonaniu dziennikarza i wirtuoza kulinarnego Amina Fakhariego
godz. 18.00 Pokaz kulinarny w wykonaniu Remigiusza Rączki

NIEDZIELA (19.06)
godz. 14:00 Prezentacja kuchni regionalnych Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Patelni Plenerowej
godz. 15:00 Pokaz kulinarny w wykonaniu Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie „Pierogi , pierożki i rożki”
godz. 16:00 Pokaz kulinarny w wykonaniu Szymona Szlendaka, Jurora w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2016
godz. 17:00 Pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Gwiazdy X Festiwalu Sztuki Kulinarnej Tomasza Jakubiaka
godz. 19:00 Koncert zespołu Aqurat Band

Zachęcamy do odwiedzania i polubienia Naszego profilu na Facebook. 

autor: Marcin Biś

A może zainteresuje Cię coś poniżej?